wtorek, 10 czerwca 2014

courgette tart

Dzisiaj na moim stole zagościła zdrowsza, lżejsza wersja tarty, które uwielbiam robić. Nietypowe połączenie cukinii i koziego serka jest idealne na taką letnią porę. Koniecznie spróbujcie!



Składniki:
  • ciasto kruche (1 opakowanie)
  • 300g serka koziego
  • duża cukinia
  • żółtko
  • sól i pieprz
  • bazylia
Sposób przygotowania:
  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem. Przedziurawić widelcem spód ciasta, aby podczas pieczenia dużo nie urosło. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok.10 minut.
  2. W tym czasie Rozgrzać olej na patelni. Pokroić cukinię na plasterki (grubość wedle uznania) i wrzucić na patelnię. Bazylię poszatkować i dodać do cukinii. 
  3. Ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować spód dosyć grubą warstwą serka koziego. Na to ułożyć ciepłą jeszcze cukinię. Żółtko rozbełtać i posmarować cienko z wierzchu. 
  4. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.

A takie miałam dzisiaj piękne popołudnie :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz