środa, 30 kwietnia 2014

spinach tart

Dzisiejszy przepis na specjalną prośbę moich przyjaciółek. Zdrowa tarta szpinakowa. Ze względu na szpinak jest bardzo często robiona przeze mnie u mnie w domu. Wszyscy ją ubóstwiają! NIc dziwnego, jest bardzo smaczna, ma w sobie pełno witamin i jest idealna na obiad :)





Składniki:

Na ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • pół kostki zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • zioła (opcjonalnie)
Dla zaoszczędzenia czasu można kupić gotowe już ciasto kruche :)

Na farsz:
  • ząbek czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • suszone pomiadory w zalewie
  • 2 jajka
  • 100ml gęstej śmietanki
  • ser feta
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, jajko, pokrojone masło, proszek do pieczenia, sól (i opcjonalnie zioła) zagnieść. Ciasto ofoliować i wstawić na 30 min do lodówki.
  2. Szpinak rozmrozić. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i dodać szpinak, poszatkowany czosnek i pomidory. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i ułożyć na formie. Podziurawić dno widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika na 180°C.
  4. Jajka i śmietankę razem roztrzepać. Wymieszać z farszem szpinakowym i przelać do formy z wystygniętym ciastem. Ser feta pokroić w drobną kostkę i równo rozłożyc na cieście. 
  5. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.




Tarta może nie wygląda najapetyczniej, ale w smaku jest obłędna, zapewniam!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz